wtorek, 27 stycznia 2015

Jagodowe musli

Cześć ;)

Mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych śniadań i przed-treningowy posiłek. Jest to jagodowe musli, które daje o poranku niezłego kopa :)
 Czego potrzebujecie:
-3/4 łyżki płatków owsianych
-garstka czarnych jagód (ja używam obecnie mrożonych)
-garstka migdałów
-garstka suszonej żurawiny
-pół małego jogurt typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu 
-płaska łyżeczka kaka

Przygotowania chyba nie muszę pisać bo wystarczy połączyć składniki ;)
Czarne jagody są znakomitym źródłem pierwiastków mineralnych takich jak selen, cynk, miedź i magnez oraz witamin C, A, B i PP. Obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom "dobrego" (HDL). Znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu usuwana jest z układu pokarmowego razem z toksynami zanim zdążą się wchłonąć do organizmu. 
Płatki owsiane także zawierają ogromną ilość błonnika, są również silnym źródłem potasu, wapnia, magnezu, cynku, manganu oraz witamin B1, B2, PP i E, korzystnie wpływają na nasze samopoczucie :)
Migdały są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na tkankę mózgową oraz układ sercowo-naczyniowy ponieważ także obniżają nam "zły" cholesterol. Zawierają też dużo wiataminy E, B2, manganu, magnezu, oczywiście błonnika i białka. Ponadto migdały charakteryzują się wysoką zawartością argininy - aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny, która poprawia wydolność mięśni. Dla sportowca - bajka :) Dla osób które chcą zrzucić trochę z brzuszka - bajka - ponieważ porcja migdałów reguluje metabolizm i zapobiega gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Suszona żurawina dostarcza nam ogromną ilość witaminy A i C, oraz korzystnie wpływa na nasze nerki. 
Jogurt grecki to duża porcja białka. Jogurt gracki ma więcej białka od jogurtu naturalne, ale mniej węglowodanów, co sprawia że bilans kaloryczny między tymi dwoma typami jest mniej więcej taki sam. Znaczną ilość węglowodanów zapewniają nam inne składniki naszego musli więc warto w tej części skupić się na białku, ale jeśli ktoś chce zawsze może zamienić jogurt grecki na jogurt naturalny.
Kakao zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, witamin A, E i z grupy B. Dodatkowo kakao ma w sobie fenyloetyloaminę, która pobudza, wprowadza w euforię i powoduje poczucie uniesienia :)
Smacznego :)
Pozdrawiam, pa ;*





1 komentarz: